sâmbătă, 22 octombrie 2011

PARCUL NATIONAL RETEZAT



Asezati in partea de vest a Romaniei, Muntii Retezat domina  de departe toata Valea Muresului si Muntii Apuseni.Cele peste 60 de varfuri  ce depasesc 2200 m  sunt grupate in jurul varfului Retezat ,de unde si numele muntilor.
Infatisarea masiva este si mai impunatoare daca privesti crestele Retezatului din Valea Streiului sau din frumoasa Tara a Hategului.El se inalta cu peste 2000 de metrii deasupra acestui bazin al Hategului, imaginea mai ales iarna ,fiind una demna de comparat cu cea pe care o ai cind vezi Alpii.
Varfurile semete, sub care zapada dainueste chiar si pina in luna iunie ,sunt marginite la miazanoapate de Tara Hategului ,iar spre miazazi de Valea Jiului si Valea Cernei.Suprafata ocupata de Muntii Retezat este de aproximativ 800 kmp,ei  intindindu-se din Tara Hategului pana sub Carpatii Olteniei ,din Valea Streiului pana la imbinarea cu Muntele Godeanu .
Frumusetea aparte a acestor munti o poti vedea doar daca esti acolo sus pe creste acolo unde sunt  82 de lacuri unul mai frumos ca altul , aproape toate de origine glacial,impreuna reprezentind 40% din lacurile glaciare ale Romaniei.Unele sunt cele mai mari din Carpati si sunt recunoscute de iubitorii de munte.
Lacul Bucura  , este cel mai mare lac alpin din tara cu o suprafata de aproximativ 11 ha si o adincime maxima de 16 m , Lacul Zanoaga cu o suprafata de 9.5 ha , al doilea ca  marime dar mai adanc ca primul(22.5 m)
Toate aceste frumuseti  si altele sunt cuprinse in :  Parcul National Retezat
Parcul are statut de arie naturala protejata de interes national si international ,iar din 1979 este cunoscut ca Rezervatie a Biosferei.
Aici se gasesc 1190 de specii de plante- peste o treime de speciile de plante din România, 90 de specii de plante endemice, care nu mai pot fi văzute nicăieri , 185 de specii de păsări , 55 de specii de mamifere (dintre care 22 sunt ocrotite de lege) : lupi , ursi ,cerbi,mistreti,rasi ,dar si animale rare cum ar fi capra neagra , pisica salbatica, cocosul de munte, ierunca, vulturul sur, acvila de munte.
Accesul in Parcul National Retezat este accesibil din doua directii: Depresiunea Hategului si Valea Jiului,respectiv  din Hateg spre comuna Salasu de Sus pana la Carnic si Petrosani spre Campu lui Neag. Pentru iubitorii de ski ,de vizitat ar mai fi si statiunea Riusor pe ruta Hateg-comuna Rau de Mori
Parcul National Retezat este o minune care merita sa fie vizitata.


3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intradevar este ceva deosebit.Nu degeaba ,Parcul National Retezat a intrat in cursa demarata de Fundatia New 7 Wonders pentru a fi alese cele sapte minuni naturale ale lumii.
    Merita vazut

    RăspundețiȘtergere
  3. Un loc vizitat de multi turisti straini,pentru ''salbaticia'' lui .Unul din putinele locuri unde se pastreaza nealterata natura in fata industrializarii.Ar mai ramane ca si noi turistii (romani), sa constientizam ca acesti munti , nu reprezinta tomberonul de linga bloc.

    RăspundețiȘtergere