duminică, 16 octombrie 2011

PARCUL NATIONAL CHEILE NEREI



Valoros obiectiv turistic , situat in judetul Caras Severin,la limita sud-vestica a Romaniei, în sudul Munţilor Aninei,având o suprafaţă de 36758 ha, Parcul National Cheile Nerei,este formata dintro zona carstică pe cursul mijlociu al râului Nera  şi cursul pârâului Beu spre amonte,  Lacul Dracului,  Cascadele Beuşniţei, lacul Ochiul Beului, Cascada Şuşara.Parcul   cuprinde 6 rezervaţii declarate şi una propusă cu regim strict de protecţie:
           Cheile Nerei-Beuşniţa, Valea Ciclovei-Ilidia, Cheile Suşarei, Bigăr, Liciovacea, Ducin.
Parcul Naţional Cheile Nerei se numără printre cele 13 existente în ţară, iar Rezervaţia  Cheile Nerei-Beuşnita, printre cele 34 de rezervaţii naturale. Aici se gasesc formaţiuni carstice şi numeroase specii unicat de mare valoare,care traiesc intr-un climat temperat continental cu influente mediteraneene, Printre animalele întâlnite  în acest areal amintim: ursul, cerbul carpatin, căprioara, mistreţul, vidra, bursucul, jderul de stâncă, jderul de copac.
          Cheile Nerei sunt o formaţiune de tip chei de-a lungul râului Nera în judeţul Caraş-Severin, între localităţile Sasca Română şi Şopotul Nou. Distanţa pe care se întind cheile este de circa 22 km din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise. Accesul la chei se face printro  poteca turistică marcată .
            În partea estică  a cheilor găsim , Lacul Dracului, care este  un lac carstic declarat  monument al naturii  ,din Munţii Locvei, care are o culoare aparentă albastru-verzuie, diametrul de 20 m şi o adâncime de 9,3 m, fiind format prin prăbuşirea tavanului peşterii alăturate şi alimentat prin fisurile carstice.
Lacul Dracului este alimentat de ploi, dar si  de apele Nerei  printr-un sistem de canale subterane, sau prin intermediul unor galerii inundate ale peşterii. În punctul de adâncime maximă a lacului (-12 m), speologii scafandri au descoperit  (1981) o galerie înecată care pătrundea în masivul fisurat. După parcurgerea a 25 m, au ieşit din apă într-o frumoasă sală, în care calcarul alb şi spălat alterna cu straturi negre de silex. S-au descoperit de asemenea, stranii forme de coroziune, posibile numai în mediul subacvatic, dar şi trunchiuri de arbori şi forme mai rare de viaţă.
Peştera Lacul Dracului are lacul chiar la una dintre intrări. Cealaltă intrare fără nici o legătură cu lacul întâlneşte galeria principală după 20 de metri.Galeria peşterii are aproximativ 70 m lungime şi este lipsită de formaţiuni speologice specifice. În timpul ploilor abundente galeria este inundată complet, neputând fi vizitată.
Ansamblul este considerat monument al naturii. 
            Din partea vestică se poate ajunge la succesiunea de cascade, (din care cea mai mare are peste 5 m înălţime) de pe Râul Beu în amonte de lacul Ochiul Beului, numita Cascadele Beuşniţei.Acestea au luat naştere prin actiunea apei timp de milenii în substratul (solul) calcaros.    Calcarul dizolvat de apă a fost depus straturi-straturi de-a lungul cursului râului, formând tuful calcaros, rocă moale si permeabilă ce a permis modelarea a nenumărate forme, mini-baraje, ochiuri de apă şi cascade succesive.
 Situate în zona de protecţie strictă cu statut de rezervaţie naturală din cadrul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa din judeţul Caraş-Severin, Cascadele Beuşniţei reprezintă un fenomen unic, un adevărat monument al naturii, şi un obiectiv de însemnată valoare turistică, geologică si peisagistică.
            Ochiul Beului este un lac natural cu o suprafata de 284 m2, care este alimentat de un izvor subteran . Adancimea maxima este de 3,6m. Apa transparentă, verzuie-albastră, nu îngheaţă niciodată, iar iarna găzduieşte raţe sălbatice şi alte păsări migratoare. Ea lasă să se vadă fundul stâncos .
            Sunt destule motive de a vizita acest colt de rai c,hiar si acum in aceasta parte a anului , cand vremea rece de afara de imbie sa stai mai mult in casa ,decat in natura.


 




 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu