duminică, 30 octombrie 2011

PARCUL NATIONAL APUSENI

    Parcul Natural Apuseni este situat în vestul României,in inima Transilvaniei,în partea central-nord-vestica a Muntilor Apuseni, întinzându-se pe o parte din masivele Bihor la sud si Vladeasa la nord,in total insumand 75.784 ha.
    PNA cuprinde suprafete de pe teritoriul administrativ a trei judete(Cluj,Bihor si Alba) si proprietati apartinând la 25 de comune .Pe teritoriul PNAp sunt cuprinse  53 localitati si 3 sate de vacanta (Boga, Fântânele si Vârtop).
    Clima este tipica de munte, cu un climat aspru si capricios
    Marea atractie a Apusenilor o constituie formele carstice, ce acopera intreaga gama, aici fiind prezente campuri de lapiezuri si de doline, uvale si polii, platouri carstice si chei adanci, dar mai ales pesteri.
Dintre ele amintim Pestera Piatra Altarului ,Pestera din Valea Rea,Avenul V5 , Pestera Micula ,Pestera de sub Zgurasti, Pestera din Pârâul Hodobanei,Izbucul Tauz , Pestera Coiba Mare , Pestera Cetatile Ponorului  , Ghetarul Focul Viu , Pestera Onceasa , Ghetarul de la Vârtop , Pestera Rece ,
Sistemul Poienita-Humpleu , Pestera Ursilor, Ghetarul de la Scarisoara.
    În Parcul Natural Apuseni se poate patrunde de pe una dintre cele trei sosele care trec pe la periferia sa:
Oradea – Huedin – Cluj-Napoca (Nord),
Oradea – Beius – Deva (Vest) si
Stei – Câmpeni – Turda (Sud)
    In cuprinsul Parcul Apuseni exista doar cateva locuri de campare , dintre care 3 in judetul Bihor (in Poiana Glavoi – zona denumita "La Grajduri", in zona Cabanei Padis si pe Valea Sighistelului) si doua in judetul Cluj (la Ic Ponor si in zona Ponor-Runcu Ars).
Alte spatii de campare sunt oferite de catre intreprinzatori particulari, mai ales in judetul Alba, proprietari de pensiuni, sau localnici, pe terenuri proprietate personala, in zone intravilane (Garda de Sus, Boga).In campingul din Poiana Glavoi, situat in zona centrala a Parcul National Apuseni,
se afal si un refugiu Salvamont.
    Parcul National Apuseni ,este cu siguranta una din spectaculoasele atractii naturale ale tarii si nu numai.

    Merita vazuta atat vara cit si iarna.


 
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu