miercuri, 21 noiembrie 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (9)

Parcul Romanescu, municipiul Craiova, judetul Dolj


Parcul Romanescu, cunoscut de a lungul timpului si sub numele de Parcul Bibescu, Parcul Independentei sau Parcul Poporului, se afla pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla mosia si gradina familiei Bibescu. Gradina, amenajata de un gradinar neamt, la initiativa marelui logofat Ioan (Iancu) Bibescu, era amenajata cu pavilioane, banci, sere. 

In 1898, dupa desemnarea lui Nicolae Romanescu ca primar, se voteaza un proiect de modernizare a orasului, unul dintre obiectivele programului fiind acela de a se infiinta parcuri si gradini. Pentru a-si pune in practica ideea de infrumusetare a orasului, Nicolae Romanescu avea nevoie si de aceasta zona. Parcul a fost realizat in stil romantic, o sinteza a arhitecturii si picturii peisagere. Se regasesc fragmente din tablourile impresionistilor francezi din secolele XVII-XIX, cat si ale pictorilor olandezi.

De-a lungul timpului au fost executate numeroase lucrari care au sporit frumusetea parcului. Intre anii 1954-1956 s-a construit portalul existent azi la intrarea principala. In anul 1964 a fost modernizat iluminatul public si a fost construita o sera de 1050 m.p., prestigiosi creatori romani contribuind cu numeroase lucrari de arta plastica la frumusetea acestui loc. 

Parcul "Nicolae Romanescu", cel mai mare parc natural din estul Europei, ca intindere se afla pe locul doi în Romania, aproximativ 90 de ha, dupa Herastrau, zonele verzi, aleile si zonele impadurite, conferindu-i statutul de cea mai mare zona verde urbana din Romania.  

"Un vestit punct turistic din Craiova il constituie Parcul Romanescu, unul dintre cele mai pitoresti parcuri din tara si al treilea ca marime din Europa. Aceasta opera remarcabila de arhitectura a fost realizata intre anii 1901-1902, din initiativa primarului Nicolae Romanescu, dupa planurile arhitectului francez E. Redont.Constructorii parcului au folosit metode indraznete pentru anul 1900,  au fost aclimatizati sute de arbori din specii rare, au fost ridicate constructii cum sunt podul suspendat si castelul medieval, au fost mestesugite cateva podete din beton care imita scoarta de copac.  Inca de la intrare, vizitatorii sunt incantati de coloanele ce stau in varful unei coline ca o coroana a gradinii, de florile inmiresmate si frumos colorate si de statuia creatorului ce le ureaza “Bun venit!”. Parcul, uimeste cu peisajele lui romantice si invita la relaxare. Punctul central al parcului este lacul intins pe patru hectare. Tot din suprafata parcului face parte si un hipodrom, intins pe 20 de hectare.
     Parcul "Nicolae Romanescu" gazduieste una dintre cele mai vechi gradini zoologice din tara, inaugurata in anul 1906. Dupa cum spune si titlul, Parcul Nicolae Romanescu este un parc de aur si aceasta nu numai pentru ca a fost distins cu medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris, ci fiindca este un parc in care putem intotdeauna sa ne distram, sa ne relaxam si sa ne imbogatim sufletele cu ineditul naturii in orice anotimp."
Dinu Constantin Andrei,  municipiul Craiova, judetul Dolj


duminică, 4 noiembrie 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (8)

 

 Bucuresti 

 

"Am ajuns in Bucuresti in urma cu aproape 6 ani, in 2006. La inceput, orasul ma speria, pana cand mi-am dat seama ca pentru un artist boem ca mine, Bucurestiul era marea de chipuri si de locuri de care aveam nevoie. Evident ca printre primele lucruri pe care le-am facut s-a aflat vizitarea parcurilor. Intai Herastrau, apoi Cismigiu, apoi si altele, mai mari, mai mici, mai mult sau mai putin cunoscute. Tot prin acea perioada incepusem sa capat interes si pentru fotografie, dar din pacate, nu aveam echipamentul necesar. Camera foto pe film, de care m-am indragostit, de altfel si prima, cumparata din banii mei, a fost Nikon F80, care m-a si ajutat sa capturez fotografia atasata. Sunt multe locuri pe care le-am vazut in Bucuresti, si multe fotografii pe care le-am facut, insa putine au o asemenea poveste in spate, si putine mi-au creat senzatiile pe care mi le-a creat barcuta din Tineretului.
Era o dimineata de Octombrie cand, dupa o noapte nedormita, m-am hotarat sa ma inarmez cu F80-ul si sa ma pornesc la vanatoare de cadre. Parcul Tineretului este aproape de locul unde stau, asa ca pe la ora 7 dimineata deja ma plimbam pe alei. Am incercat cateva cadre, fara prea multa convingere, cautand inca ceva care sa ma impresioneze, ceva puternic si frumos. Era frig, degetele deja imi inghetasera pe aparat, si era pustiu. Am coborat inspre lac, cautand din priviri exact locul suprins in fotografie, de care stiam, dar fara sa ma astept la ce mi-a fost dat sa vad. Lacul aburind, ceata plutind deasupra apei, pescarusi ratacind pe deasupra si rate macaind singuratice, ca niste stafii. Barca, aproape nemiscata, langa debarcader. Pletele salciei coborand maiestuoase pana in valuri. O liniste usor sinistra, in asa fel incat fiecare pas pe care il faceam imi rasuna in cap. Am dus ochiul la vizor si am suprins exact cadrul. Era pur si simplu rapitor de frumos. Stiam ca, lumina fiind slaba, trebuia sa expun mai mult, asa ca probabil a trecut aproape un minut, in care mi-am tinut respiratia, incercand sa incadrez perfect si sa tin camera nemiscata. Intr-un final, s-a auzit clicul shutter-ului (sunet de care m-am indragostit iremediabil), apoi am putut sa expir, epuizat. A fost o dimineata superba, in care m-am plimbat pana dupa rasarit, vreo doua ore. Am umplut toate cele 36 de cadre ale filmului din aparat (o parte dintre ele sunt publicate pe profilul meu de Facebook, sub numele de "Red October".) Este uimitor ca intr-un oras atat de mare inca mai poti gasi momente de liniste si frumuseti pure...
Bucurestiul este un oras al contrastelor. Contraste intre cartiere, intre oameni, intre zi si noapte. Un oras in care te poti pierde, la fel de usor si de repede pe cat te poti regasi. Un oras in care te poti simti batran si coplesit in fata unei cladiri monstuoase de sticla si metal, la fel de bine pe cat te poti simti tanar si copilaros pe o straduta pitoreasca de existenta careia multi nici nu stiu. Cred ca Bucurestiul este un oras pentru toata lumea, si este plin de atat de multe povesti... Desi uneori te consuma, te tenteaza, te frustreaza, merita macar si pentru un minut in care, cuprins de emotie, iti tii respiratia in fata unei privelisti, intr-o dimineata cetoasa de Octombrie, si incerci sa ii capturezi, pe viata, frumusetea."

  Constantin Georgian - https://www.facebook.com/c.georgian

 

http://www.e-administrativ.eu/bucuresti.html

 


 

vineri, 12 octombrie 2012

Municipiul Piatra Neamt, judetul Neamt

Resedinta a judetului Neamt, municipiul Piatra Neamt reprezinta oricand o destinatie turistica, fiind inconjurat de muntii Cozla (679 m), Pietricica (530 m) si Cernegura (852 m). 
Cozla este unul dintre cele mai importante obiective turistice. La poalele sale se afla Gradina Zoologica si in apropiere Parcul Orasenesc. Un drum serpuit pavat cu piatra de granit duce de la poale pana in varful muntelui iar de-a lungul lui sunt amplasate locuri special amenajate de unde se poate privi spre oras. 
De asemenea deasupra Parcului Zoologic se afla restaurantul Colibele Haiducilor iar putin mai sus restaurantul Gospodina si barul-restaurant Gradina cu Flori. 
Accesul pe Muntele Cozla se poate face si cu telegondola al carei traseu porneste din oras, pe care il traverseaza oferind o priveliste deosebita, calatoria fiind de aproximativ 7 minute. Iarna se schiaza pe partia special amenajata, iluminata pe timpul noptii, transportul de la baza si pana in varful partiei se poate face cu telescaunul, iar pentru echipamentul de schi exista un centru de inchirieri.
Principala atractie pe timpul verii este Strandul Municipal si baza de agrement din jurul acestuia.


Imagini surprinse din telegondola

Piatra Neamt este de asemenea un oras incarcat de istorie. Situat in centrul orasului, in Piata Libertatii, ansamblul  arhitectural alcatuit din Curtea Domneasca, Biserica "Sf. Ioan" si Turnul Clopotnita isi are inceputurile, potrivit izvoarelor istorice, in perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Stefan cel Mare. 
Din Curtea Domneasca s-a mai pastrat doar o parte din pivnitele casei domnesti (unde se afla acum o expozitie muzeala) si portiuni din zidul de incinta. 
Biserica zidita in 1497-1498, monumentala si eleganta, este caracteristica stilului arhitectural moldovenesc din acea perioada imbinand tipul cu plan dreptunghiular si bolti semicilindrice cu cel trilobat si turla pe naos. Turnul, construit în 1499 din piatra bruta si intarit cu patru contraforturi ce-i subliniaza profilul zvelt, are 19 m inaltime. 
Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie si Turnul Clopotnita

Piatra Neamt este un oras ce merita vizitat, nu degeaba este cunoscut si ca fiind "Perla Moldovei".




miercuri, 29 august 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (7)

Cetatea Fagarasului, municipiul Fagaras, judetul Brasov

Localitatea Fagaras , cu cetatea sa multiseculara, a fost mult timp centrul politico-administrativ al tinutului, ca resedinta de district pana in 1886, de comitat intre 1886 si 1918 si apoi resedinta de judet intre 1918 si 1950, polarizand intreaga viata economica, social-politica si culturala a zonei. in anul 1968, o data cu noua reorganizare administrativ-teritoriala, fostul judet Fagaras devine parte componenta a actualului judet Brasov, resedinta judetului fiind trecuta municipiului Brasov.

Cetatea Fagarasului este cel mai impunator monument al tinutului, unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate din intreaga tara si chiar din Europa.

Cetatea are forma unui patrulater mărginit la exterior de un şanţ cu apă, cu patru turnuri şi cu o largă curte interioară. Clădirea interioară are aripi masive cu trei nivele. În incinta dintre ziduri se află patru bastioane de tip Vauban. Camerele de la parter şi de la primul etaj sunt prevăzute cu bolţi, cele de la etajul al doilea cu tavan drept.

Complexul feudal fortificat de la Fagaras , a carui constructie a inceput la sfarsitul secolului al XlV-lea si se continua, prin adaugiri succesive, pana la mijlocul secolului al XVII-lea, a fost precedat de o fortificatie din lemn, inconjurata cu un sant si val de pamant, atestata arheologic pentru secolul al XH-lea. Aceasta fortificatie, dovada existentei unei organizari politico-militare autohtone voievodale timpurii in Tara Fagarasului, a fost distrusa pe la mijlocul secolului al XIIHea, in urma unui puternic incendiu, dupa cum atesta vestigiile scoase la iveala prin sapaturile arheologice care au insotit lucrarile de restaurare.

Resedinta a principilor Transilvaniei, complexul feudal fortificat de la Fagaras si-a definit forma si proportiile actuale in ultima parte a secolului al XVI-lea si in prima jumatate a secolului al XVII-lea. Importante lucrari sunt intreprinse in vremea principilor Balthazar Bathory (1S89-1S94), Gabriel Bethlen (1613-1629) si Gheorghe Rackoczi I (1631-1643).





Pentru mai multe informatii despre municipiul Fagaras, judetul Brasov, dati click aici.



miercuri, 11 iulie 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (6)

Comuna Dorna Candrenilor, judetul Suceava

Dorna Candrenilor este o comună mare, din judetul Suceava, reprezentativă pentru Bucovina, deosebindu-se de alte aşezări prin arhitectura clădirilor social-culturale, cât şi a locuinţelor ţăranilor, într-un pitoresc stil local.

Potrivit legendei, denumirea comunei vine de la numele primului ei locuitor, haiducul Candruţ, fugit din Transilvania şi stabilit aici cu multe sute de ani în urmă. În prezent un număr mare de familii din comună poartă numele de "Candrea", motiv pentru care, pentru a se deosebi una de cealaltă, capului de familie i se adăuga întotdeauna prenumele tatălui sau chiar al bunicului. Primii locuitori ai comunei deţineau pământuri întinse. În anul 1772, când s-a procedat la împărţirea moşiei Candrea, adunându-se laolaltă toţi membrii acestei mari familii de ciobani, s-a constatat că pământul lor avea o întindere uriaşă, de la varful Măgura Calului (1.254 m), pâna dincolo de muntele Ousoru (1.639 m - M-ţii Suhard).

Comuna are 4 sate: Dorna Candrenilor, Dealul Floreni, Poiana Negrii - Simizi.
Există două monumente istorice şi o rezervaţie naturală. Stilul arhitectonic local este pus în evidenţă în mod deosebit la casa proprietate a cetăţeanului Candrea Gavril din satul Dorna Candrenilor, clădirea şcolii din satul Dorna Candrenilor şi alte obiective de interes social-cultural. Stilul peisagistic este reprezentat de Rezervaţia "12 Apostoli", în suprafaţă de 200 ha, aflată la o distanţă de aproximativ 18 km de centrul comunei. În comuna Dorna Candrenilor există două ferme agroturistice acreditate.

 Vf. Ousoru, vazut de pa Secu

"Comuna Dorna Candrenilor este asezata,la granita dintre Ardeal si Bucovina.Este o asezare de oameni harnici si gospodari care se ocupa in special cu munca pamantului,cresterea animalelor si exploatarea lemnului.Aici traditiile se pastreaza din mosi-stramosi de Craciun si de Paste. Ca tot se apropie, femeile"impistresc"oua si le duc la biserica impreuna cu cozonac si pasca pentru a fi sfintite. In ziua de past, copii merg din casa in casa pentru a primi oua rosii,sau mai nou de ciocolata.Este o zona extrem de atractiva din punc de vedere turistic,aici existand multe pensiuni ce ofera masa si cazare ieftine."
Lupascu Cristina, com .Dorna Candrenilor, jud.Suceava

Pentru mai multe informatii despre comuna Dorna Candrenilor, judetul Suceava, dati click aici.

miercuri, 20 iunie 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (5)

Orasul Jibou, judetul Salaj

Orasul Jibou este asezat in partea de nord-est a judetului Salaj, la o distanta de 25 km fata de municipiul Zalau si are o populatie ce se apropie de 12.000 de locuitori.

De-a lungul timpului, orasul si-a pastrat caracterul predominant agricol si mestesugaresc, iar din punct de vedere industrial s-a profilat in timp pe unele ramuri ale industriei usoare, de prelucrare a lemnului, alimentara si de constructii.

Fiind situat intr-un cadru natural pitoresc, orasul Jibou detine toate atuurile unei zone turistice, Gradin Botanica fiind principalul punct de atractie.

"Gradina Botanica din Jibou (Salaj) a fost fondata in anul 1968 de catre profesorul Vasile Fati. Ea ocupă spaţiul parcului de agrement al castelului medieval, fosta reşedinţa a familiei Wesselényi.
Gradina este organizata pe sectoare, fiecare sector grupeaza plante dintr-un anumit punct de vedere ca: ornamental, fitogeografic, ecologic si genetic, sistematic, dendrologic, complexul de sere, economic, plante medicinale si sectorul gospodaresc. Colectiile de plante ale gradinii cuprind peste 5000 de specii provenite de pe toate meridianele lumii.
Plantaţia de bază a sectorului dendrologic datează din anul 1781 şi conţine numeroase şi valoroase specii exotice lemnoase. Serele botanice adăpostesc colecţii variate şi valoroase de plante tropicale, subtropicale şi mediteraneene, plantele fiind grupate sistematic sau ecologic. Grădina mai dispune de un pavilion înalt pentru colecţia de palmieri şi de un acvariu pentru colecţii de plante tropicale, de un sector de plante utile, de un imens sector de plante ornamentale, de ierbar şi piese de muzeu."
Prof. Emil Pop-Cozac, orasul Jibou, judetul Salaj

Pentru mai multe informatii despre orasul Jibou, judetul Salaj, dati click aici.

vineri, 1 iunie 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (4)

Cetatea Rasnov, localitatea Rasnov, judetul Brasov

În prezent orașul Râșnov este atrăgător atât prin prezența obiectivelor turistice proprii (Cetatea Râșnovului, bisericile, Cheile Râșnovului, peșterile: Râșnoavei și Valea Cetății), cât și prin  zonele turistice din imediata apropiere: Poiana Brașov, Pârâul Rece, Munții Piatra Craiului, Pasul Bran.

Cetatea Râșnov sau Cetatea Țărănească (cum era numită în 1335) este una dintre cele mai frumoase cetati de pe teritoriul tarii noastre și este situata in Tara Barsei, pe drumul Brasov-Rucar-Campulung Muscel, ce face legatura intre Tara Romaneasca si Transilvania. Cetatea Rasnov s-a numit “Cetate Taraneasca” deoarece principala ocupatie a constructorilor era agricultura.
 
 

Evenimente de mare atractie sunt:
              Serbarile zapezii” (luna februarie)
              ,,Zilele Orasului Rasnov” si „Festivalul Ecvestru”(luna mai)
               Festivalul Cupa Malaiesti (luna mai, cabana Malaiesti)
               Festivalul ,,Sarbatoarea Rozelor” (incep. iunie)
               Festivalul international pentru copii ,,Joc Mania” (incep. iulie)
               Festivalul de film ,,Nemuritorii” (sf. lunii iulie)
               Festivalul de Arta Medievala ,,Curtea Comediantilor” (luna iulie-august)
               Festivalul international medieval academic ,,In numele trandafirului” (sf. lunii august).
              „Targul de toamna”(luna septembrie)
              ,,Balul Calusarilor” (luna decembrie).                
              Concursuri naționale și internaționale de ski, biatlon și sărituri.

 Vă așteptăm cu mult drag!!!

Terciu Ramona Mariana, loc. Rasnov, jud.Brasov
Pentru mai multe informatii despre localitatea Rasnov, judetul Brasov, dati click aici.

joi, 17 mai 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (3)

Comuna Cristian, judetul Brasov

Dacă vizitezi depresiunea Ţara Bârsei, îţi va rămâne întipărită pe retină imaginea unei localităţi rurale armonios organizate, aşezată să dăinuiască milenii pe acest pământ. Probabil, aceeaşi impresie i-a lăsat-o în urmă cu mai bine de două sute de ani Cristianul lui Iosif al II-lea, Împăratul Austriei, când a trecut pe acolo, făcându-l să exprime: „un sat foarte frumos”.    

 Pe orice turist pornit să descopere frumuseţea acestei zone transilvane, căutând Cetatea Ţărănească a Râşnovului sau Castelul Bran, drumul îl va conduce prin Cristian, de unde lesne poţi ajunge şi în Poiana Braşov, care i-a aparţinut odinioară, sau spre Câmpulung, lăsând deoparte Moieciul, Fundata sau Şirnea, urmând vechiul traseu comercial care lega Ardealul de Ţara Românească.

 Dincolo de orice exagerări, cristolovenii sunt foarte mândri de comuna lor, care a oscilat în titulatură între statutul de sat şi oraş, şi pe bună dreptate, căci localitatea aşezată de-a lungul drumului naţional 73, în apropierea râului Ghimbăşel, este una dintre puţinele aşezări cu două „vetre ale satului”, una românească, denumită „cutun” şi cealaltă săsească. Chiar şi astăzi, organizarea străveche, care separa cele două comunităţi etnice, n-a ştirbit cu nimic frumuseţea unităţii administrative, românii şi saşii împrumutând unii de la alţii tradiţia construcţiei şi a gospodăriei.

 Întins doar puţin peste 27 de kilometri pătraţi, Cristianul şi-a demonstrat în istorie importanţa, rezistând cu cerbicie încercărilor potrivnice, afirmându-se azi ca una dintre localităţile care şi-a gestionat cel mai bine oportunitățile, oferind teren pentru investitorii străini şi români în beneficiul propriului buget.
„Un sat foarte frumos”, spunea în 1773 Iosif al II-lea şi nu greşea deloc, pentru că şi acum Cristianul a rămas cu aceeaşi pecete inconfundabilă de aşezare-model pentru localităţile din Ţara Bârsei.

Odinioară, sub numele de Neustadt, saşii îl numărau printre reperele importante care configurau „Das Burzenland”, aşa cum reiese din reconstituirea graficianului Radu Oltean şi a istoricului Neagu Djuvara. Astăzi, Cristianul este acelaşi punct distinct pe harta Transilvaniei, cu o înfăţişare de modernitate bine temperată, păstrând patina de vreme şi câteva obiective istorice din fabuloasa medievalitate. Cristianul e o poartă deschisă, o invitaţie de a descoperi „devenirea întru fiinţă” a unei comunităţi.
Veniţi la Cristian, a cărui denumire vine cu siguranţă de la creştinii ce au durat pentru totdeauna o construcţie de umanitate! Fără îndoială, aflându-te într-un asemenea loc, poţi exclama, la fel ca Lucian Blaga, că „veşnicia s-a născut la sat”.

Opreşte-te o clipă, călătorule, la Cristian şi vei avea sentimentul că eşti mai bogat, nu cu o imagine, ci cu o viaţă!



 Vasii Iuliana, comuna Cristian, judetul Brasov

Pentru mai multe informatii despre comuna Cristian, judetul Brasov, dati click aici .

luni, 14 mai 2012

Comuna Vetel, Hunedoara: natura, istorie, traditie



Strabatuta de DN 7, comuna Vetel este asezata in partea centrala a judetului Hunedoara.
 
Comuna are un trecut incarcat de istorie, cele mai vechi vestigii datand chiar din epoca neolitica, dar mai ales din perioada dacica si romana, iar mai apoi Evul Mediu a lasat ca mostenire importante monumente istorice, cum sunt: Biserica de piatră de la Lesnic, Castelul feudal si Biserica de lemn de la Mintia.

In prezent, comuna cuprinde urmatoarele localitati: Vetel - resedinta de comuna, Boia Barzii, Bretelin, Caoi, Herepeia, Lesnic, Mintia, Muncelu Mic, Muncelu Mare, Runcu Mic. Pozitionarea geografica face ca aceasta comuna sa fie strabatuta de cai de comunicatie feroviara si rutiera de interes national si european.

Din cauza unor factori diversi, dar mai ales a gradului ridicat de poluare a apelor de suprafata, in localitatile apartinatoare comunei Vetel nu exista un sistem unitar de alimentare cu apa, asadar, alimentarea cu apa se face din fantani individuale, exceptie facand localitatea Mintia, unde este aproape finalizata lucrarea ce va face posibila alimentarea cu apa in sistem centralizat.



In ceea ce priveste energia electrica, comuna este alimentata de la statia de transformare de 110 kV, reteaua electrica satisfacand necesarul de consum, iar alimentarea cu gaze se face in sistem centralizat in localitatile Mintia, Vetel, Herepeia, Lesnic si Caoi (zona turistica).

Comuna Vetel dispune de asemenea de retele de telefonie, televiziune prin cablu sau antene pentru televiziune digitala si Internet.

Pentru mai multe informatii dati click aici

duminică, 15 aprilie 2012

Hristos a inviat ! Traditii ,ritualuri si credinte


          


           Incarcat cu traditii, Pastele in Romania este sarbatorit cu mare respect si evlavie pentru Hristos, dat fiind faptul ca aproape toti romanii sunt crestini. De la Iepurasul de Pasti la preparatele speciale de miel de Pasti, romanii fac aceasta sarbatoare colorata si de nepretuit.
            Sfintele Pasti sunt celebrate la nivel mondial in lumea crestina. Totusi, fiecare tara are propriile sale traditii, ritualuri si credinte. In Romania, oamenii au si ei obiceiuri diferite, in functie de regiune.
Astfel, in Bucovina, in noaptea Invierii, tinerele merg la turla bisericii si spala limba clopotului cu apa proaspata. Apoi isi spala fetele cu aceeasi apa in dimineata Pastelui, pentru a fi frumoase tot timpul anului si a atrage tinerii la fel cum clopotele bisericii le semnaleaza oamenilor sa mearga la masa din dimineata Pastelui.
          Aparitia Iepurasului in cadrul traditiilor de Pasti se datoreaza pastrarii ritualurilor pagane si zeitatilor venerate din cele mai vechi timpuri, acest animal minunat find vazut, la fel ca si astazi, ca un simbol al fertilitatii. Exista o legenda veche, care spune ca, intr-o zi de iarna, zeita Eostre a gasit o pasare ranita intr-o padure. Pentru a salva pasarea, zeita a transformat-o intr-o iepurita cu capacitatea de a depune oua.
              Exista diferite obiceiuri si traditii pentru celebrarea Inaltarii la cer a Domnului nostru Isus, Ispasul sau asa-numitul "Pastele Cailor ". Ispas este personajul mitic care se crede ca a fost martorul momentului (impreuna cu cei inviati) inaltarii la cer a Domnului Hristos.
              Pornind de la ziua de Pasti si pana in ziua de Ispas, oamenii se saluta prin a spune "Hristos a inviat!", raspunsul la acest salut fiind "Adevarat a inviat!". In ziua de Inaltare, oamenii spun: "Hristos s-a inaltat!" si raspunsul la aceasta este: "Adevarat s-a inaltat!" Acest obicei dureaza pana a doua zi dupa Ispas.
           Exista obiceiuri si credinte romanesti care pot parea neobisnuite sau interesante. Astfel este obiceiul oamenilor de a purta frunze de nuci in jurul taliei, pentru ca se spune ca Hristos a purtat astfel de frunze in timpul Inaltarii Sale. De asemenea, potrivit credintei populare, cei care mor in ziua de Ispas merg direct in cer. Un alt ritual straniu consta in taierea parului din coada vacii si ingroparea acestuia intr-un musuroi de furnici in timp ce se rosteste urmatoarea binecuvantare: "Fie ca Dumnezeu sa va dea atat de multi miei si vitei cat de multe sunt furnicile din acest musuroi!".
         O alta superstitie spune ca este interzisa aprinderea focului sau conservarea in saramura in ziua de Inaltare. Daca cineva aprinde o flacara, va fi dispretuit tot timpul anului, iar daca face saramura, vacile lui nu vor mai produce smantana. Orice ar fi plantat dupa Ispas nu va infloari sau va da roade.
           In ziua Inaltarii Domnului, femeile care au persoane recent decedate in familiile lor, dau pomana paine calda, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor, dupa cum crede fiecare ca sufletele raposatilor se vor inalta la cer si vor avea nevoie de provizii.
Inca parte din traditia romaneasca, arta vopsirii oualor de Paste este destul de dezvoltata in anumite regiuni din tara. Udatul fetelor este o alta traditie ce inca se pastreaza in unele zone. Exista o multime de motive in vopsirea oualor, fiecare dintre ele avand mai multe versiuni, in functie de regiunea specifica. Acestea pot varia, de asemenea, in acelasi sat, sau la acelasi artist.
         Printre motivele cele mai frecvente ale vopsirii oualor de pasti putem mentiona: reprezentari animale: albine, broaste, serpi, miei; motive vegetale: frunze de brad, garoafe, spice de grau, instrumente de casa si teren: greble, cazmale, pluguri, ornamente industriale, cruce, etc. Crucea, un simbol al crestinismului, este reprezentata in traditia romaneasca la fel ca in cea rusa sau moldoveneasca, de o cruce cu alte cruci mici la cele patru margini.
         Alte motive larg raspandite pentru vopsitul oualor de Pasti sunt stelele si manastirile, memento-uri ale crestinismului. In orice caz, ouale incondeiate sunt menite sa ofere sentimente de bucurie, uimire, smerenie, reconciliere, datorita decorarii lor cu simboluri crestine sau motive naturale (soare, luna, plante, animale, unelte), impreuna cu intreaga lor semnificatie sacra. 
       Toate traditiile de Pasti se invart in jurul faptului istoric ca Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este viu. 


duminică, 8 aprilie 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (2)


Manastirea Crasna(schitul Crasna)


      Manastire Crasna se afla la cativa kilometri de soseaua DN1A,in apropierea satului Izvoran Schiulesti,Prahova.A fost construita la sfarsitul secolului XIX de catre calugarii retrasi in munti.
      In fiecare an Preasfintiia Sa parintele Galaction vine de fiecare data de sarbatorirea Floriilor.
      Manastirea este compusa din 2 biserici si inca una de vara,este renumita pentru picturile sale,frumusetea florilor de gradina si a iazului fac ca in fiecare an si de fiecare sarbatoare sa adune mii de credinciosi.
       Daca considerati ca aceasta zona va place,nu ezitati sa ne vizitati!
 
          Andy

duminică, 1 aprilie 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (1)

Incepem astazi , seria ,,De la concurenti adunate... si la lume date'', in care postam  cele mai deosebite si frumoase randuri scrise de concurentii nostrii despre localitatiile pe care doresc sa le evidentieze in cadrul  concursului ,,Promoveaza-ti localitatea ".

Orasul Pitesti

Nu “pitesc” faptul ca sunt din Pitesti, judetul Arges. Ba mai mult, ma mandresc cu acest lucru. Avem un oras frumos, in special centrul care a suferit numeroase modificari postdecembriste in sensul nu bun ci foarte bun al cuvantului.Daca m-ai intreba in ce oras din Romania as vrea sa ma nasc, daca m-as putea naste din nou cu siguranta iti voi raspunde ca as vrea sa ma nasc tot in Pitesti, un oras minunat cu locuri minunate si oameni frumosi si calzi...Orasul Pitesti este denumit si "Orasul Lalelor" , iar in cadrul festivalului denumit "Simfonia lalelor" milioane de oameni din toata tara se strang in fiecare an sa ne impresioneze cu diferite flori frumoase inedit aranjate, dar  nu numai pentru asta, o multime de turisti vin sa vada si ei cu ce mai poate surprinde orasul in acel an. Daca il vizitezi in aceasta perioada o sa te mire explozia minunata de flori, dar si explozia de oameni. O sa ti se para poate ca orasul este neincapator, desi este destul de mare. Daca-l vei vizita vara, o sa poti merge in foarte multe parcuri, care par feerice...Te poti bucura de linistea si  racoarea, pe care ti le ofera parcul Trivale, care se intinde pe aproximativ 7000 ha , un adevarat monument al naturii, de altfel si declarat in 1939 ca monument al naturii.Aici vei putea sa te plimbi pe jos, putand asfel admira minunatii copaci pe care parcul ii are: de la stejari, paltini, brazi, molizi, pini pana la maslini sau te poti plimba cu bicicleta pe pista special amenajata  sau te poti antrena pentru diverse competitii care se organizeaza aici cu bicicletele.  Tot in acest paradis verde poti urca cele 64 de trepte din piatra, sa treci pe sub o clopotnita si vei vedea in fata ta manastirea Trivale inconjurata de-o mare de verdeata cat vei vedea cu ochii. Gradina bisericii este frumos aranjata, cu multi copaci, arbusti infloriti si multe, multe flori multicolore. In partea stanga veti vedea un foisor din lemn, frumos amenajat, cu ghivece pline de muscate si petunii lasatoare, dar si un put cu apa pentru a va potoli setea. Langa foisor bancutele-isi astepta turistii sa faca un popas pentru a se odihni si a admira acel lacas sfant. Tot in acest parc vei gasi si gradina zoologica a Pitestiului, care in prezent ocupa locul patru in tara din punct de vedere al dotarilor si care iti ofera posibiltatea sa vezi o varietate mare de animale si pasari, iar dupa ce vezi toate animalutele te poti opri la locul de joaca pentru copii, care sincera sa fiu si pe mine m-ar tenta, daca as fi copil, insa nici adultii nu sunt uitati aici, ci pot face cateva exercitii la aparatele de fitness de acolo. Daca deja ai vizitat parcul Trivale, neaparat trebuie sa ajungi si in parcul  Strand. Oricine ajunge acolo va fi fascinat de peisajul incantator, care te capteaza inca de la intrare.Parcul este asezat pe marginea raului Arges, pe care de altfel il si poti admira de pe baraj.Copacii tineri care imprejmuiesc lacul se oglindesc in apa cristalina si te trimit cu gandul la o lume de poveste...Podurile care trec peste lac, aleile inguste si bancile creaza o atmosfera feerica.Barcile plutesc pe suprafata neteda si lucioasa inconjurata de maluri si ii asteapta pe cei care doresc o plimbare incantatoare pe apa,astfel iti vei pune muchii mainilor in miscare pentru ca va trebui sa vaslesti, iar daca nu te pricepi e cu atat mai amuzant si mai de neuitat.Din barcuta si nu numai, vei putea admira salciile, pestisori si ratustele.Daca esti pasionat de sport poti juca fotbal, tenis sau poti face cateva ture pe pista de cart . Tot aici vei gasi locuri special amenajate pentru copii, poti face sport in aer liber, poti admira intregul parc printr-un tur cu trenuletul, te poti aseza pe iarba pentru picnic sau pur si simplu pentru a te relaxa, iar daca esti o persoana dinamica poti juca paint ball. In imediata apropiere se afla bazinul Olimpic, unde te poti racori sau dac preferi sa stai la plaja poti opta pentru bazinele din aer liber. De asemenea poti merge in "Expo parc" unde poti gasi locuri de joacă pentru copii, locuri pentru şahisti, terenuri de sport, spaţii pentru câini, dar si sa te delectezi privind nuferii si lebedele minunate de pe lac. Sunt o multime de parcuri in oras si spatii amenajate pentru copii, dar si de spatii pentru sport in aer liber, asa ca ai de unde alege...Poti merge in Piata Vasile Milea, care impresioneaza prin designul sau minunat si care iti doveste de ce acest oras isi merita numele de "orasul lalelor". Strada este imbracata in pavaj portocaliu, e moderna, cu raulete artificiale si multe fantani arteziene care intruchipeaza abstract ba o lalea din otel care scuipa apa, ba alte minunatii, toate astea printre bancute galbene unde te poti odihni dupa ce ai tras o portie de shopping, caci aici sunt concentrate toate magazinele importante din oras.Tot aici poti merge si la Catedrala Domneasca Sf Gheorghe, incarcata de istorie si unde muzica corului bisericesc, pare de neegalat. Daca tot ati ajuns aici va invit sa faceti urmatoarele vizite culturalo-istorice in urmatoarele locuri: Galeria de Arta Naiva, singura din Romania, in care sunt expuse si vei fi incantat de lucrarile pictorilor naivi din toata tara, Galeria de Arta, menita  sa va umple sufletul si mintea cu opere de arta ale pictorilor: Tonitza, Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady si multi altii, , Teatrul Alexandru Davila, unde veti putea viziona cateva piese de teatru, Muzeul Judetean Arges de istorie, Planetariu pentru un pic de astronomie si daca sunteti iubitori de sport intrati si in Muzeul Sportului Argesan din incinta aceluiasi muzeu. Cand soarele se duce la culcare, gasim Centrul transformat de noapte in mii si mii de lumini si sunete magice. Fântâna arteziana  cantatoare din Pitesti este magica. Este un concert pe care n-ar trebui sa-l rateze nimeni, pur si simplu vei fi vrajit de frumusetea acestuia, de frumusetea melodiilor, de dansul apei si de dansul luminilor al acestei minunate fantani care se afla vis-a-vis de Primaria Municipiului Pitesti.Iarna poti patina in centru, in parcul Strand sau in Euromoll, unde pe langa patinaj puteti viziona filme 3D sau poti merge pe partia Metropol din apropierea parcului Trivale, in Babana... Sunt multe de spus despre orasul meu si am sa inchei intr-un ton mai optimist cu convingerea ca orice oras mic, fara un renume extraordinar iti poate deschide strazile si te poate lasa sa-i simti magia. 
    Asa ca, vino si tu sa-i simti magia….

 Calin Andreea Daniela, Pitesti, judetul Arges