miercuri, 21 noiembrie 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (9)

Parcul Romanescu, municipiul Craiova, judetul Dolj


Parcul Romanescu, cunoscut de a lungul timpului si sub numele de Parcul Bibescu, Parcul Independentei sau Parcul Poporului, se afla pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla mosia si gradina familiei Bibescu. Gradina, amenajata de un gradinar neamt, la initiativa marelui logofat Ioan (Iancu) Bibescu, era amenajata cu pavilioane, banci, sere. 

In 1898, dupa desemnarea lui Nicolae Romanescu ca primar, se voteaza un proiect de modernizare a orasului, unul dintre obiectivele programului fiind acela de a se infiinta parcuri si gradini. Pentru a-si pune in practica ideea de infrumusetare a orasului, Nicolae Romanescu avea nevoie si de aceasta zona. Parcul a fost realizat in stil romantic, o sinteza a arhitecturii si picturii peisagere. Se regasesc fragmente din tablourile impresionistilor francezi din secolele XVII-XIX, cat si ale pictorilor olandezi.

De-a lungul timpului au fost executate numeroase lucrari care au sporit frumusetea parcului. Intre anii 1954-1956 s-a construit portalul existent azi la intrarea principala. In anul 1964 a fost modernizat iluminatul public si a fost construita o sera de 1050 m.p., prestigiosi creatori romani contribuind cu numeroase lucrari de arta plastica la frumusetea acestui loc. 

Parcul "Nicolae Romanescu", cel mai mare parc natural din estul Europei, ca intindere se afla pe locul doi în Romania, aproximativ 90 de ha, dupa Herastrau, zonele verzi, aleile si zonele impadurite, conferindu-i statutul de cea mai mare zona verde urbana din Romania.  

"Un vestit punct turistic din Craiova il constituie Parcul Romanescu, unul dintre cele mai pitoresti parcuri din tara si al treilea ca marime din Europa. Aceasta opera remarcabila de arhitectura a fost realizata intre anii 1901-1902, din initiativa primarului Nicolae Romanescu, dupa planurile arhitectului francez E. Redont.Constructorii parcului au folosit metode indraznete pentru anul 1900,  au fost aclimatizati sute de arbori din specii rare, au fost ridicate constructii cum sunt podul suspendat si castelul medieval, au fost mestesugite cateva podete din beton care imita scoarta de copac.  Inca de la intrare, vizitatorii sunt incantati de coloanele ce stau in varful unei coline ca o coroana a gradinii, de florile inmiresmate si frumos colorate si de statuia creatorului ce le ureaza “Bun venit!”. Parcul, uimeste cu peisajele lui romantice si invita la relaxare. Punctul central al parcului este lacul intins pe patru hectare. Tot din suprafata parcului face parte si un hipodrom, intins pe 20 de hectare.
     Parcul "Nicolae Romanescu" gazduieste una dintre cele mai vechi gradini zoologice din tara, inaugurata in anul 1906. Dupa cum spune si titlul, Parcul Nicolae Romanescu este un parc de aur si aceasta nu numai pentru ca a fost distins cu medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris, ci fiindca este un parc in care putem intotdeauna sa ne distram, sa ne relaxam si sa ne imbogatim sufletele cu ineditul naturii in orice anotimp."
Dinu Constantin Andrei,  municipiul Craiova, judetul Dolj


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu