miercuri, 20 iunie 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (5)

Orasul Jibou, judetul Salaj

Orasul Jibou este asezat in partea de nord-est a judetului Salaj, la o distanta de 25 km fata de municipiul Zalau si are o populatie ce se apropie de 12.000 de locuitori.

De-a lungul timpului, orasul si-a pastrat caracterul predominant agricol si mestesugaresc, iar din punct de vedere industrial s-a profilat in timp pe unele ramuri ale industriei usoare, de prelucrare a lemnului, alimentara si de constructii.

Fiind situat intr-un cadru natural pitoresc, orasul Jibou detine toate atuurile unei zone turistice, Gradin Botanica fiind principalul punct de atractie.

"Gradina Botanica din Jibou (Salaj) a fost fondata in anul 1968 de catre profesorul Vasile Fati. Ea ocupă spaţiul parcului de agrement al castelului medieval, fosta reşedinţa a familiei Wesselényi.
Gradina este organizata pe sectoare, fiecare sector grupeaza plante dintr-un anumit punct de vedere ca: ornamental, fitogeografic, ecologic si genetic, sistematic, dendrologic, complexul de sere, economic, plante medicinale si sectorul gospodaresc. Colectiile de plante ale gradinii cuprind peste 5000 de specii provenite de pe toate meridianele lumii.
Plantaţia de bază a sectorului dendrologic datează din anul 1781 şi conţine numeroase şi valoroase specii exotice lemnoase. Serele botanice adăpostesc colecţii variate şi valoroase de plante tropicale, subtropicale şi mediteraneene, plantele fiind grupate sistematic sau ecologic. Grădina mai dispune de un pavilion înalt pentru colecţia de palmieri şi de un acvariu pentru colecţii de plante tropicale, de un sector de plante utile, de un imens sector de plante ornamentale, de ierbar şi piese de muzeu."
Prof. Emil Pop-Cozac, orasul Jibou, judetul Salaj

Pentru mai multe informatii despre orasul Jibou, judetul Salaj, dati click aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu