luni, 14 mai 2012

Comuna Vetel, Hunedoara: natura, istorie, traditie



Strabatuta de DN 7, comuna Vetel este asezata in partea centrala a judetului Hunedoara.
 
Comuna are un trecut incarcat de istorie, cele mai vechi vestigii datand chiar din epoca neolitica, dar mai ales din perioada dacica si romana, iar mai apoi Evul Mediu a lasat ca mostenire importante monumente istorice, cum sunt: Biserica de piatră de la Lesnic, Castelul feudal si Biserica de lemn de la Mintia.

In prezent, comuna cuprinde urmatoarele localitati: Vetel - resedinta de comuna, Boia Barzii, Bretelin, Caoi, Herepeia, Lesnic, Mintia, Muncelu Mic, Muncelu Mare, Runcu Mic. Pozitionarea geografica face ca aceasta comuna sa fie strabatuta de cai de comunicatie feroviara si rutiera de interes national si european.

Din cauza unor factori diversi, dar mai ales a gradului ridicat de poluare a apelor de suprafata, in localitatile apartinatoare comunei Vetel nu exista un sistem unitar de alimentare cu apa, asadar, alimentarea cu apa se face din fantani individuale, exceptie facand localitatea Mintia, unde este aproape finalizata lucrarea ce va face posibila alimentarea cu apa in sistem centralizat.



In ceea ce priveste energia electrica, comuna este alimentata de la statia de transformare de 110 kV, reteaua electrica satisfacand necesarul de consum, iar alimentarea cu gaze se face in sistem centralizat in localitatile Mintia, Vetel, Herepeia, Lesnic si Caoi (zona turistica).

Comuna Vetel dispune de asemenea de retele de telefonie, televiziune prin cablu sau antene pentru televiziune digitala si Internet.

Pentru mai multe informatii dati click aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu