Ţara Oaşului este cea mai originală şi mai pitorească zonă etno-folclorică a României, unde se face pălinca de prune şi “bărbatu-i dus în lume”. O escapadă oşenească în vârful muntelui, acolo unde aerul este intens ionizat, curat şi extrem de benefic pentru afecţiunile respiratorii, este alegerea perfectă pentru iubitorii de natură. Traseul Valea Talnei – Luna Şes – Vârful Pietroasa este unul dintre cele mai interesante itinerare turistice din ţară, mai ales pentru că în vârful muntelui poţi admira o formaţiune muntoasă care are o formă antropomorfă- Sfinxul Oaşului.
Traseu splendid, dar dificil
Peisajul urban al Negreştiului oşenesc şi a satelor din zonă nu mai e ce era. S-a schimbat definitiv de-a lungul timpului, iar locul vechilor căsuţe vopsite în cunoscutul azur a fost luat de vile somptuoase, vizibile la tot pasul. Micul drum care te duce spre cabană a rămas însă, neschimbat. Însă adevărata aventură porneşte o dată ce intri în Negreşti Oaş. De acolo, pe dreapta, începe un drum care te duce până la clădirea Ocolului Silvic. Cabana silvică din cătunul Luna, unul dintre locurile cele mai populare de pornire spre culmile Pietroasei, se arată după o oră de mers pe jos, în pas alert sau câteva minute, maxim 20 de mers cu maşina. Puteţi campa chiar pe malul Talnei, în vecinătatea cabanei, pentru a vă aduna puterile pentru drumul de trei ore care vi se aşterne în faţă, spre Vârful Pietroasa. De aici puteţi urma unul din traseele marcate prin munţi.
Traseul Valea Talnei – Luna Şes – Vârful Pietroasa este un traseu splendid, dar destul de dificil. Este cel ce duce spre vârful Pietroasa, marcat cu albastru. Drumul pietruit porneşte spre est în interiorul munţilor Gutâi, munţi de origine vulcanică. La început se traverseaza o zonă piemontană ce s-a format între munţii Gutâi şi depresiunea Oaşului, cu dealuri uşor ondulate şi văi largi. Casele se rasfiră de-a lungul drumului pâna la Cornetul Vămii, unde se extrag andezite piroxenice, materiale de construcţie valoroase.
În continuare, drumul urcă paralel cu pârâul Talna Mare. Acest pârâu are afluenţii Brada, Pietroasa. În platoul Luna Ses priveliştea este una fantastică. Drumul urcă în continuare spre Vârful Pietroasa. Există posibilitatea de a urca pe acest drum şi cu maşina, dar este extreme de scurt. Priveliştea pe care o oferă acest vârf este unică. Se observă toată depresiunea Oaşului şi chiar mai departe până la Carpaţii Ucrainei.
De menţionat este faptul că dacă vă aventuraţi într-o călătorie de genul acesta aveţi de urcat prin pădure în jur de trei ore, pe un traseu plin de frăguţe şi apoi, mai sus, cu tufe imense de afine. Ca să ajungeţi în vârf va trebui să urcaţi o pantă foarte abruptă, pe o distanţă destul de mică, dar sacrificiul merită. Din vârful Pietroasei vi se dezvăluie în toată frumuseţea ei toată Ţara Oaşului. Pe Vârful Pietroasa se află monumentul natural Sfinxul Oaşului, o ciudată formă de rocă vulcanică, una dintre cele mai atractive forme naturale din ţară. Tot aici există o reţea hidrografică relativ bogată şi populată cu păstrăv. Deşi înalt de doar 1.201 metri, este un loc iubit de toţi fotografii din zonă, pentru splendoarea peisajelor pe care le oferă privirii spre toate cele patru puncte cardinale.
De pe vârful Pietroasa, de 1.201 m, punctul cel mai înalt al judeţului, se vede într-o zi senină o privelişte uluitoare: cuprinderea lanţului Carpaţilor, dintr-o rotire a privirii, de la Tatra Mare şi Carpaţii Păduroşi, la Munţii Maramureşului şi Rodnei şi, mai departe, la Călimani, Ceahlău, Harghita, Vlădeasa. Faima zonei se datorează şi Ţării Oaşului, care păstrează tradiţiile folclorice şi serbările populare. Să nu uităm de zonele de agrement deja recunoscute: Valea Mariei, cu ape minerale şi termale, Călineşti Oaş, cu lacul de acumulare, Mujdeni-Oraşu Nou, cu camping şi lac de acumulare, dar si izvoarele de apă minerală de la Certeze, Bixad, Oraşu Nou, Boineşti. În zonă exisă vestigii istorice de arhitectură şi artă populară. În toate acestea zone există posibilităţi de cazare, pentru cei care nu sunt pentru înnoptarea în mijlocul naturii, sub cerul liber.
Traseu recomandat iubitorilor de aventuri
Traseul turistic marcat vizibil, cu albastru, nu este recomandat amatorilor de urcuşuri facile. Porţiunile dificile, care se întâlnesc la tot pasul, fac din traseu un punct de atracţie pentru tinerii care iubesc pantele abrupte. Fără a cere echipamente complicate, urcuşul spre Pietroasa este, totuşi, solicitant.
Urcuşul începe lin, prin pădure. În prima parte, traseul este presărat cu tufe de frăguţe, iar mai apoi, la altitudine, tufe imense de afine se desfăşoară privirilor, la tot pasul.
Urcuşul începe lin, prin pădure. În prima parte, traseul este presărat cu tufe de frăguţe, iar mai apoi, la altitudine, tufe imense de afine se desfăşoară privirilor, la tot pasul.
Culmea devine accesibilă după o pantă foarte abruptă, pe o distanţă destul de mică, şi un traseu prelungit în afara pădurii, pe o păşune alpină de joasă altitudine. Ajunşi în vârf, frumuseţea Ţării Oaşului vi se dezvăluie în toată splendoarea.
Pe Vârful Pietroasa se află Monumentul natural „Sfinxul Oaşului“, o ciudată formă de rocă vulcanică. Reţeaua hidrografică bogată din zonă, cu văile Talna, Brada şi Valea Ţiganului este populată cu păstrăv. Posibilităţile de campare în zonă sunt nelimitate şi absolut gratis, pe malul văilor sau în zona izvoarelor cu apă minerală bicarbonatată, indicată în afecţiuni digestive şi diabet zaharat.
SURSA: Yahoo News
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu