joi, 17 mai 2012

De la concurenti adunate... si la lume date (3)

Comuna Cristian, judetul Brasov

Dacă vizitezi depresiunea Ţara Bârsei, îţi va rămâne întipărită pe retină imaginea unei localităţi rurale armonios organizate, aşezată să dăinuiască milenii pe acest pământ. Probabil, aceeaşi impresie i-a lăsat-o în urmă cu mai bine de două sute de ani Cristianul lui Iosif al II-lea, Împăratul Austriei, când a trecut pe acolo, făcându-l să exprime: „un sat foarte frumos”.    

 Pe orice turist pornit să descopere frumuseţea acestei zone transilvane, căutând Cetatea Ţărănească a Râşnovului sau Castelul Bran, drumul îl va conduce prin Cristian, de unde lesne poţi ajunge şi în Poiana Braşov, care i-a aparţinut odinioară, sau spre Câmpulung, lăsând deoparte Moieciul, Fundata sau Şirnea, urmând vechiul traseu comercial care lega Ardealul de Ţara Românească.

 Dincolo de orice exagerări, cristolovenii sunt foarte mândri de comuna lor, care a oscilat în titulatură între statutul de sat şi oraş, şi pe bună dreptate, căci localitatea aşezată de-a lungul drumului naţional 73, în apropierea râului Ghimbăşel, este una dintre puţinele aşezări cu două „vetre ale satului”, una românească, denumită „cutun” şi cealaltă săsească. Chiar şi astăzi, organizarea străveche, care separa cele două comunităţi etnice, n-a ştirbit cu nimic frumuseţea unităţii administrative, românii şi saşii împrumutând unii de la alţii tradiţia construcţiei şi a gospodăriei.

 Întins doar puţin peste 27 de kilometri pătraţi, Cristianul şi-a demonstrat în istorie importanţa, rezistând cu cerbicie încercărilor potrivnice, afirmându-se azi ca una dintre localităţile care şi-a gestionat cel mai bine oportunitățile, oferind teren pentru investitorii străini şi români în beneficiul propriului buget.
„Un sat foarte frumos”, spunea în 1773 Iosif al II-lea şi nu greşea deloc, pentru că şi acum Cristianul a rămas cu aceeaşi pecete inconfundabilă de aşezare-model pentru localităţile din Ţara Bârsei.

Odinioară, sub numele de Neustadt, saşii îl numărau printre reperele importante care configurau „Das Burzenland”, aşa cum reiese din reconstituirea graficianului Radu Oltean şi a istoricului Neagu Djuvara. Astăzi, Cristianul este acelaşi punct distinct pe harta Transilvaniei, cu o înfăţişare de modernitate bine temperată, păstrând patina de vreme şi câteva obiective istorice din fabuloasa medievalitate. Cristianul e o poartă deschisă, o invitaţie de a descoperi „devenirea întru fiinţă” a unei comunităţi.
Veniţi la Cristian, a cărui denumire vine cu siguranţă de la creştinii ce au durat pentru totdeauna o construcţie de umanitate! Fără îndoială, aflându-te într-un asemenea loc, poţi exclama, la fel ca Lucian Blaga, că „veşnicia s-a născut la sat”.

Opreşte-te o clipă, călătorule, la Cristian şi vei avea sentimentul că eşti mai bogat, nu cu o imagine, ci cu o viaţă!



 Vasii Iuliana, comuna Cristian, judetul Brasov

Pentru mai multe informatii despre comuna Cristian, judetul Brasov, dati click aici .

luni, 14 mai 2012

Comuna Vetel, Hunedoara: natura, istorie, traditie



Strabatuta de DN 7, comuna Vetel este asezata in partea centrala a judetului Hunedoara.
 
Comuna are un trecut incarcat de istorie, cele mai vechi vestigii datand chiar din epoca neolitica, dar mai ales din perioada dacica si romana, iar mai apoi Evul Mediu a lasat ca mostenire importante monumente istorice, cum sunt: Biserica de piatră de la Lesnic, Castelul feudal si Biserica de lemn de la Mintia.

In prezent, comuna cuprinde urmatoarele localitati: Vetel - resedinta de comuna, Boia Barzii, Bretelin, Caoi, Herepeia, Lesnic, Mintia, Muncelu Mic, Muncelu Mare, Runcu Mic. Pozitionarea geografica face ca aceasta comuna sa fie strabatuta de cai de comunicatie feroviara si rutiera de interes national si european.

Din cauza unor factori diversi, dar mai ales a gradului ridicat de poluare a apelor de suprafata, in localitatile apartinatoare comunei Vetel nu exista un sistem unitar de alimentare cu apa, asadar, alimentarea cu apa se face din fantani individuale, exceptie facand localitatea Mintia, unde este aproape finalizata lucrarea ce va face posibila alimentarea cu apa in sistem centralizat.



In ceea ce priveste energia electrica, comuna este alimentata de la statia de transformare de 110 kV, reteaua electrica satisfacand necesarul de consum, iar alimentarea cu gaze se face in sistem centralizat in localitatile Mintia, Vetel, Herepeia, Lesnic si Caoi (zona turistica).

Comuna Vetel dispune de asemenea de retele de telefonie, televiziune prin cablu sau antene pentru televiziune digitala si Internet.

Pentru mai multe informatii dati click aici