duminică, 25 septembrie 2011

Impreuna putem avea o Romanie mai bogata în aur verde!

"Plantam fapte bune in Romania" este o miscare nationala de impadurire ,cu misiunea de
a implica societatea civila, publicul larg, autoritatile, companiile si mass media in protejarea
si cresterea de paduri.
    Doar 26,76% din suprafata tarii este acoperita cu paduri. Media din Europa  este de 29.3%.
În plus, conform datelor Ministerului Mediului, anual se reduc aproximativ 127.601 hectare
prin taieri rase si rariri ilegale.
    Obiectivele miscarii "Plantam fapte bune in Romania":
-Completarea echipei organizatorice cu cate un ONG si minimum 5 persoane in fiecare judet al tarii
-Implicarea a cate unei administratii publice locale in fiecare judet si a unor oficialitati.
-Strangerea unor sponsorizari (fonduri, produse si servicii).
-Activarea si implicarea a 50.000 voluntari la nivel national, pe intreaga perioada a miscarii (5 -7 ani).
-Realizarea unei campanii de constientizare si activare civica privind situatia padurilor din Romania si implementarea acesteia pe intreaga perioada a miscarii.
-Realizarea hartii virtuale a zonelor despadurite din Romania, pana la finele lunii februarie 2012.
-Obtinerea sprijinului cat mai multor trusturi media la nivel national, posturi TV locale, posturi radio.
locale si publicatii scrise si online locale, pentru a mobiliza cat mai multi parteneri si participanti.
-Realizarea cate unui proiect tehnic pe fiecare zona ce urmeaza a fi plantata in cadrul miscarii.
-Plantarea si cresterea unor paduri pana la reusita finala a fiecareia (atingerea stadiului de masiv lemnos) pe o suprafata totala de 300 ha pe intreaga perioada a miscarii (5-7 ani).
    Programul actiunilor miscarii nationale de impadurire “Plantam fapte bune in Romania!” :
In datele de 22 octombrie, 29 octombrie, 5 noiembrie si 12 noiembrie 2011 in urmatoarele locatii:
   1. judetul Arges: Tigveni (1,5 ha)
   2. judetul Ialomita: Armasesti (6 ha) si Perieti (1 ha)
   3. judetul Mures: Taureni (12 ha)
   4. judetul Vaslui: Padureni (8 ha)
   5. judetul Timis: Dudestii vechi (7 ha) si Livezile (2 ha)
   6. judetul Satu Mare: Ardud (7 ha)
  
   In celelalte judete din tara  plantarile vor incepe in primvara anului 2012

duminică, 11 septembrie 2011

Turismul (Partea II)

Turismul de masa dezvoltat in special datorita progresului tehnologiei transporturilor , a generat construire statiunilor .La munte ,la mare ,ori unde natura a fost generoasa au aparut statiunile,locurile unde oamenii din toata lumea vin pentru odihna,recreere si agrement.Aici se impletesc practicarea sporturilor,istoria si frumusetile geografice.
    Turismul de nisa (agroturismul,ecoturismul)sunt doua concepte relativ noi in turism.Ele au aparut ca un raspuns la turismul super-dezvoltat-industrializat. Agroturismul si ecoturismul se bazeaza mai mult pe cadrul natural,rustic, neindustrializat.
    Turismul în România se bazeaza pe un potential important :peisaje naturale si  istorie bogata.Prin dimensiunile si diversitatea elementelor sale turismul in Romania ofera o atractie majora ,in randul cetatenilor lumii. 
    România este foarte bine reprezentata prin vestigii istorice dar si prin  elementele de etnografie, folclor, arta populara si cultura.
    Sectorul care vine tare din urma si prinde radacini serioase in Romania este agroturismul.
    În cazul agroturismului entitatea organizatorica de baza este  gospodaria taraneasca.Agroturismul este o buna ocazie de a face o afacere si pentru cei care sunt interesati sa se mute la tara, impreuna cu propria familie, pentru a oferi ospitalitate turistilor.
    Prin practicarea acestei activitati taranul roman are  posibilitatea de a-si valorifica spatiile de cazare excedentare unde se asigura cazarea turistilor.
    Turisti vor beneficia de produse alimentare obtinute bio.
    Agrementul consta in : drumetii,excursii ,vânatoare, pescuit, participarea la evenimente importante din viata satului (nedei,hore, sezatori, nunti, boteze).

luni, 5 septembrie 2011

Turismul (Partea I)

      Turismul in adevaratul sens al cuvintului,in epoca recenta  a omenirii ,a  aparut ca expresie a necesitatii deplasarii oamenilor spre anumite locatii in anumite scopuri.Primele scopuri au fost de natura religioasa.S-au strabatut mii de kilometrii pentru pelerinaje la anumite temple ale divinitatilor.Mai tirziu istoria a fost un motiv bun de a te deplasa si a vedea vestigi istorice ,locuri ale stramosilor,stilul lor de viata si trai. Turismul geografic poate cel mai raspandit s-a dezvoltat ca o  curiozitate a  oamenilor de a vedea locuri deosebite ,formatiuni geologice unice,ape,lacuri,munti , orice era deosebit si iti incanta ochiul. In prezent conform Organizatiei Mondiale a Turismului exista mai multe tipuri de turism:turismul pentru relaxare si odihna,turismul de iarna,turismul de masa,turismul de nisa(agroturismul,ecoturismul).
In continuare vom discuta despre fiecare tip de turism in parte ,si vom identifica nisele cele mai favorabile Romaniei.
    Turismul pentru relaxare si odihna isi are originile in Marea Britanie la mijlocul sec.XVII-lea odata cu aparitia primei companii turistice ,dupa care se dezvolta cu repeziciune in mai toate statele europene bogate in acea vreme.Mai tirziu au fost la moda calatoriile in locurile indepartate de la tropice sau exotice (Mexic , Indonezia,Cuba ,Malaezia,Hawai)
    In zilele noastre turismul este considerat cea  mai mare ramura a econimiei mondiale , generand incasari uriase in tarile care au pus accent pe dezvoltarea  turismului.Europa detine controlul absolut al inacasarilor din turism ,din primlele 10 tari ,7 sunt in Europa.Liderul este USA ,in top 10 , regasindu-se  China si Australia.
    Turismul de iarna a aparut ca urmare in special a maririi popularitatii sporturilor de iarna (schii,sanius,patinaj.),orasele cu o asezare geografica buna practicarii sporturilor de iarna ,s-au axat pe dezvoltarea acestui segment: Aspen,Cortina D'Ampezzo,Mont Tremblant, Stowe, Chamonix, Kitzbuhel, Zermatt, Lech,etc.